Sommarens aktiviteter

Workshop: Gör nåt kul, gör ett lyckohjul!

Bygg ett lyckohjul! Vi skruvar, sågar, målar och snurrar. Du väljer vad du ska skriva eller rita i de olika fälten. Kanske saker som gör dig lycklig eller kärleksbudskap eller aktiviteter att göra eller vad som helst!
Med dig hem får du ett lyckohjul som du kan snurra med familj och vänner!

För vem? Alla mellan 9-15 år.
GRATIS! Föranmälan krävs. Det görs via denna länk: https://docs.google.com/…/1TDnIj5BoYa3BbjZObqbQGdb…/edit

Onsdag 4 augusti kl 13:00.

Kan själv! Fäbodslöjd på Svedbovallen

Med bara händer, enkla redskap och naturen som förråd skapar vi bruksföremål tillsammans. Vi provar traditionella metoder och du får ta med dig det du tillverkar hem. Kom och slöjda tillsammans med familjen.
Exempel på vad man kommer att få prova på: Göra ullrep, tälja, tova m.m.
Oömma kläder för utomhusvistelse. Bra att ta med stövlar. Under tak vid regn.

Pris: 150 kr/person. Fika ingår.
Föräldrar som löser biljetter är också välkomna att slöjda egna föremål.
Lämpligt för barn mellan 6 – 13 år. Under 10 år i föräldrars sällskap.

Biljetter köps via www.kulturbiljetter.se – begränsat antal!

Måndagar kl 13:00-15:30.
Datum: 28 juni, 5 juli, 12 juli, 19 juli, 26 juli, 9 augusti.

Kvinnornas rike – Bland fäbodguld och björnfrossa
En guidad tidsresa på Svedbovallen!

Hur kunde livet se ut på en fäbod runt 1850? Vilka var utmaningarna? Vad tillverkade man där? Hur såg en vanlig dag på vallen ut? Och hur ser det ut på Svedbovallen idag? Möt skojäntan Brita som har lång erfarenhet av livet på fäboden, hon kommer att ta med dig på en spännande tidsresa.

Pris: 150 kr/person. Guidningen pågår ca 1 timme. Barn under 10 år är gratis men måste bokas.
Fika från fäboden finns att köpa i fäbodcaféet, före eller efter guidningen.

Begränsat antal platser, 10 personer per guidning!
Boka din plats via www.kulturbiljetter.se eller Världsarvscentrum Stenegård 0651-34 00 21.

Söndagar kl 13:00.
Datum: 4 juli, 11 juli, 18 juli, 25 juli, 31 juli (obs lördag!), 15 augusti.

Start vid fäbodens parkering, skylt visar platsen, invänta guiden där. Guidningen sker till stor del utomhus så kläder efter väder rekommenderas.

Tips: Gör en fäbodsöndag!
Efter guidningen på Svedbovallen den den: 4 juli, 11 juli, 17 juli, 25 juli och 31 juli kan du besöka det unika fäbodmuséet Harsen som ligger ca 2 kilometer från Svebovallen. Där möter lokala guider dig och visar en fantastisk kulturskatt.
Fäboden är bevarad i sitt originalutförande och alla bruksföremål som hör det forna fäbodlivet till visas. Svedbovallens guide Brita kan berätta hur du hittar dit! Harsen har öppet helger i juli samt 31 juli och 1 augusti kl 13-16.

Musik på Svedbovallen: Samantha Ohlanders & Linnea Aall Campbell

Tisdag 6 juli kl 19:00.

Folkmusikerna Samantha Ohlanders och Linnea Aall Campbell har båda vuxit upp i det myllrande musiklivet i Hälsingland och gjort sig kända som två av landskapets främsta utövare i den nya generationens folkmusiker. Nu vänder de tillbaka till sina traditioner och undersöker musiken och kulturen kopplad till Hälsinglands heliga graal – Världsarvet Hälsingegårdarna. I sommar släpper de skivan Klingande Festsalar och vi ser fram emot att få presentera dem på Svedbovallens tun!

 – Vi vill med denna skiva och tillhörande konsertprogram bredda bilden av Världsarvet Hälsingegårdarna som något mer än romantiska allmogereliker från en svunnen tid och försöka förmedla en djupare förståelse för kulturen kopplad till dessa gårdar och vad de har och kan ha för roll i vårt samhälle idag.

Inspelningarna har gjorts i fem av Hälsingegårdarnas festsalar och vävts ihop med material från Hälsinglands folkmusikarkiv. 
 – Vi vill placera in oss och vår musik rakt in i en historisk kontext och på så vis levandegöra traditionskedjan. Röster, musik, berättelser och erfarenheter från olika tider klingar tillsammans och skapar en ljudlig dimension av Världsarvsgårdarna i Hälsingland.

Konsertstart kl 19:00
Fikaförsäljning
Biljetter: 150 kr. Begränsat antal platser! Boka din plats via www.kulturbiljetter.se eller Världsarvscentrum Stenegård 0651-34 00 21. Konserten ges utomhus på fäbodtunet, Ta gärna med egen stol, regnkläder vid ev regn och myggmedel. Begränsat antal parkeringsplatser vid fäbodvallen, samåk gärna och använd nedre vägen vid behov. Konserterna är akustiska – utan förstärkning.

Musik på Svedbovallen: Två Otrevliga Flickor

Tisdag 13 juli kl 19:00.

Två Otrevliga Flickor är systerduon från Delsbo, skriet från vildmarken, folkmusikfrälsningen från ovan som kommit för att på allehanda instrument sätta kul samt roligt på agendan. Polskor om dåliga julaftnar, powerballader om altanutbyggnad, saxofoner, klarinetter, backing tracks och familjeanekdoter utgör några av byggstenarna i systrarna Anderssons show. Det välsignade året 2020 släpptes debutalbumet ”Angry!!! but also…very talented” som omskrevs av Lira: Det är sällan man som skivrecensent drabbas av skrattanfall, men den här skivan är verkligen underhållande. Texterna är begåvat fyndiga och helheten överraskande oförutsägbar!Boka dina biljetter redan nu till systrarna Anderssons oemotståndliga folkmusikvarieté!

Konsertstart kl 19:00.
Fikaförsäljning
Biljetter: 150 kr Begränsat antal platser! Boka din plats via www.kulturbiljetter.se eller Världsarvscentrum Stenegård 0651-34 00 21. Konserten ges utomhus på fäbodtunet, Ta gärna med egen stol, regnkläder vid ev regn och myggmedel. Begränsat antal parkeringsplatser vid fäbodvallen, samåk gärna och använd nedre vägen vid behov. Konserterna är akustiska – utan förstärkning.
Arrangörer: Studieförbundet Bilda Mitt och Svedbovallen.

Covid -19

2021 är inget ”vanligt” år.
Pga av Corona Pandemin erbjuder vi i ett begränsat antal förbokade aktiviteter med begränsat antal deltagare och vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Svedbovallen är en besöksplats där du som besökare har möjlighet att hålla den rekommenderade sociala distansen. Vi har gjort vårt allra bästa för att du som besökare ska kunna
vistas tryggt på Svedbovallen. Vi vill att även du tar ditt ansvar för att minska smittspridningen.

Allt kan förändras med kort varsel och vi följer myndigheternas rekommendationer.

Varmt välkommen till en härlig sommar på Svedbovallen.