Fäbodbrukaren

Hej!
Martin Söderqvist
heter jag och ska till sommaren vara fäbodbrukare på Svedbovallen. Sedan 11 år tillbaka har jag drivit en getgård med tillhörande gårdsmejeri.

I många år har jag haft drömmen och visionen att få vistas med getter i fäbodmiljö, och erbjuda det som för dom är det mest optimala betet – ”skogsbetet”.

Jag tror inte jag behöver fundera så värst länge innan jag förstår att det faktiskt är fäboden som ska hållas ansvarig för att jag sysslar med just det jag gör… Redan som liten grabb lärde jag känna en fäbodbrukare i Ljusdal, han hade fjällkor och getter. Där hände något, något speciellt och avgörande för mig. Något som genomsyrade mig och förmodligen för resten av mitt liv! Där fick jag uppleva sambandet mellan människa djur och natur i sin allra bästa form! Vara med och se hur djuren betade i skogen och förädla mjölken till olika produkter, tänka sig att det är så vi får till våran mat.

Idag kan jag se tillbaka på det som en få förunnad chans till att jag fått vara med om något enastående. Ett naturligt kretslopp som via en människas hantverk kunnat få fram vår faktiska basföda i årtusenden! Kunde man känna sig mer jordnära och mer levande än så här? Getterna blev de djur som kom mig som allra närmast och snart stod det klart för mig att det var det här jag ville göra! Det här vill jag viga mitt liv åt!

Att till sommaren få sluta cirkeln och äntra Svedbovallen med en del av min verksamhet ska bli otroligt kul! Det är svårt att med ord beskriva mina känslor inför detta, känner det som ett ansvarsfullt och viktigt uppdrag.

Fäboden har gett mig så mycket när jag tänker efter och kanske är det nu hög tid för mig att ge den något tillbaka…

Kan jag på det här viset vara med och bidra med min del i ett bevarande och säkra en tid för Svedbovallen just som en levande fäbod ja då vill jag förstås göra det!