Om Svedbovallen

Svedbovallen nämns i tingsprotokoll från 1620 men är som fäbodställe mycket äldre. Förr har här varit många fler stugor än nu. 1827 fanns 15 stugor plus alla byggnader för djuren. Man kan se många gamla husgrunder på området, bl.a. intill parkeringsplatsen.

Husinne3Bild

STUGORNA

Det första fäbodstället man kommer till, på höger sida om vägen, är Jon-Påls. Till vänster ligger tre stugor i rad: Anders-Jons, Per-Anders och Björs. Alla är privatägda utom Björs, som ägs av Ljusdals kommun och förvaltas av Järvsö hembygdsförening genom dess Svedbovallkommitté.

TJIPEN

Tjip är ett järvsöord för kokhus. På vallen fanns tidigare ett kokhus, uppfört omkring 1970. Det var ganska trångt, mörkt och svårstädat. Det stod på betongplintar, och ytterväggarna var behandlade med en impregnering, som inte åldrades vackert. Kommunens hälsovårdsmyndigheter godkände inte detta kokhus för tillverkning av ost. Därför rev Svedbovallkommittén det och uppförde våren 2004 en helt ny tjip, som visserligen är modern i sitt formspråk men som står på tomtstenar och har väggar av breda obehandlade träplankor, vilka med tiden blir vackert silvergrå. Invändigt är det rymligt, ljust och lättskött med målade ytor, perstorpsplatta och rostfritt. Sponsorer och ideellt arbete stod för kostnaderna. Före och under uppförandet hade kommittén ständig dialog med kommunen och länsstyrelsen. I denna tjip kan myndigheterna tillåta osttillverkning.

RÖDFIBBLA

På den inhägnade ängen mellan Per-Anders och Björs växer den mycket ovanliga rödfibblan (Hierácium aurantiácum). Plocka den inte! Titta bara!

 VARGLAV

När Du gått genom grinden in till Björsstugan, kan Du upptill på stugans knut se den fridlysta varglaven (Lethária vulpína) växa i gulgröna tofsar. Varglaven har en intressant kulturhistoria. Den är mycket giftig.

Läs mer om Svedbovallens historia>> 

 

storbrit-flagga  tysklands-flagga